Ga direct naar hoofd-inhoud »

onze vermelding op www.keurmerk.info
Cleanbits duurzaam
Voor 18.00 uur besteld, morgen in huis
Vragen? Bel 0294 282847
Ma t/m Vr 9.00 - 17.00 uur
GRATIS verzending boven de € 75,-
daaronder € 5,50
Your shopping cart is empty

Recept

bereiding Goudse kaas

Om het u makkelijk te maken hebben we bijgaand een korte beschrijving gemaakt van de stappen die u moet doorlopen om Goudse kaas te maken. Inmiddels weet u het vast al maar we vermelden het toch nog maar even. Goudse kaas maken is niet moeilijk, het komt neer op Hygiëne en timing! Deze samenvatting is gebaseerd op 2 kaasvormen van 500 gram dus 10 liter melk.

Goudse kaas

Ingredienten:

  • Melk - 10 liter
  • Aanzuren - Zuursel 1% of karnemelk 2% dus 100 ml of 200 ml
  • Melk op temperatuur brengen - 29 graden
  • Stremsel toevoegen - 4 druppels per liter dus 40 druppels
  • Stremtijd - 30 minuten
  • Wrongel snijden en laten bezinken - 10 minuten
  • Wei afscheppen - Ongeveer 3 ltr
  • Warm water toevoegen tot 33 graden - 33 graden
  • Rustig roeren - 10 minuten
  • Wei afscheppen - Ongeveer 3 ltr
  • Warm water toevoegen tot 36 graden - 36 graden
  • Rustig roeren - 10 minuten
  • Afdekken en laten rijpen - 30 minuten
  • Hierna eventueel kruiden toevoegen
  • Vormen vullen zonder kaasdoek
  • Doek aanbrengen op lege vorm
  • Kaasmassa van volger (deksel)afpakken en omgekeerd in
  • Vorm doen zodat doek mee zakt
  • Volger weer aanbrengen
  • Kaas op zijn kop in vorm zetten - 10 minuten
  • Op zijn kop laten staan en half persgewicht er op de kaas - 30 minuten
  • Kaas omkeren en met vol gewicht (3 x het gewicht v/d kaas - 3.5 uur
  • Kaas zonder doek laten rijpen - 8 tot 10 uur
  • Kaas pekelen in pekelbad - 6 -8 -10 of 12 uur
  • Kaas laten drogen - 24 uur
  • Kaas in coating zetten
  • Denk aan regelmatig keren, anders wordt kaas plat aan 1 kant.